Zorgaanbod
Als je gezonder wilt leven, kunnen wij je helpen met advies over voeding, beweging en andere zaken die je gezondheid verbeteren.
Bevolkingsonderzoek Nederland is een organisatie die werkt opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze organisatie zorgt voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Het doel is om deze vormen van kanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen, waardoor er grotere kans is op genezing. De contactgegevens van de informatielijnen van de drie bevolkingsonderzoeken vind je hier.
Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker
Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kijken we of vrouwen tussen de 30 en 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Vrouwen in deze leeftijdscategorie ontvangen iedere vijf jaar een uitnodiging. Je wordt uitgenodigd op basis van je geboortejaar. Je ontvangt de uitnodigingsbrief rond je verjaardag. Deelname is gratis.
Bevolkingsonderzoek Borstkanker
Als je tussen 50 en 75 jaar bent kun je meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker van de overheid. Je krijgt hier elke drie jaar een uitnodiging voor. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig. Als je een uitnodiging hebt ontvangen, kun je zelf een afspraak maken, verzetten of afzeggen. Dit kun je doen via de afspraakmodule Mijn Bevolkingsonderzoek. Deelname is gratis.
Bevolkingsonderzoek Darmkanker
Dit bevolkingsonderzoek is bedoeld om darmkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, nog voordat mensen klachten hebben. Dat maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Met het bevolkingsonderzoek darmkanker wordt er onderzocht of er bloed in je ontlasting zit. Deze ontlastingstest kun je zelf doen. Als er bloed wordt gevonden zal er extra onderzoek plaatsvinden om te weten te komen waar het bloed vandaan komt. Mannen en vrouwen tussen 55 en 75 jaar ontvangen elke twee jaar automatisch een uitnodiging. Deelname is gratis.
Je kunt dagelijks bloed laten afnemen voor bloedonderzoek. Bloedprikken kan in het ziekenhuis of bij een priklocatie in de buurt. Zo kun je dicht bij huis bloed af laten nemen. Is een bloedafname aan huis nodig? Dan is dat alleen mogelijk met goedkeuring van de huisarts. Heb je een doorverwijzing om bloed te laten prikken? Maak dan eenvoudig een afspraak bij 'ik wil graag bloed laten prikken' en plan je afspraak wanneer het jou uitkomt!
Osteoporose wordt een steeds groter probleem omdat mensen steeds ouder worden. Het risico op botbreuken neemt hierdoor toe. Om dit te voorkomen geven de assistenten adviezen over voeding en beweging.
Omdat preventie van hart- en vaatziekte steeds belangrijker wordt, hebben we een zogenaamd cardiovasculair risicospreekuur. Iedereen die extra risico loopt op een hart- en vaatziekte of al zo'n ziekte heeft gehad komt hiervoor in aanmerking. Je wordt automatisch opgeroepen via een oproepbrief in je geboortemaand. Je kunt dan na het bloedprikken een afspraak maken bij de assistente of praktijkondersteuner.
Je kunt voor begeleiding van suikerziekte, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, astma en COPD, stoppen met roken en afvallen terecht bij de praktijkondersteuners van de huisarts (POH's). Dit zijn gespecialiseerde medewerkers die de huisarts ondersteunen bij de zorg voor mensen met een chronische ziekte.
De assistente staat je als eerste te woord wanneer je met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen, bijvoorbeeld over verwijzingen en recepten. Je kunt haar ook bellen voor uitslagen van onder andere urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
Je kunt op het assistentenspreekuur verder terecht voor:
- aanstippen van wratten
- verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- injecties
- hechtingen verwijderen
- urine onderzoek
- meten van de bloeddruk
- suiker- en Hb-controle (uitsluitend op verzoek van de huisarts)
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- ECG (uitsluitend op verzoek van de huisarts)
Je kunt alleen op het spreekuur terecht als je een afspraak hebt.
High-end echografie (ziekenhuis niveau), zonder bijdrage uit het eigen risico. Ook voor niet-patiënten, na overleg met huisarts.
Denk hierbij aan;
- echo bovenbuik (alvleesklier, aorta, lever, galblaas, galwegen, nieren en milt)
- echo onderbuik (blaas, baarmoeder, eierstokken, nieren en screenend darmen bijvoorbeeld diverticulitis)
- echo nieren (aorta, nieren en blaas)
- echo aorta abdomen (bij verdenking of familiaire belasting aneurysma)
- echo lies (liesbreuk of vergrote klieren)
- echo testis (klachten aan scrotum of niet ingedaalde ballen bij kinderen)
- echo buikwand (buikwandbreuk of onderhuids voelbare zwelling)
- echo hals
- echo schildklier
- echo speekselklier
- echo heup
- echo schouder
- echo geleide injectie medicatie t.b.v. slijmbeursontsteking in schouder of heup.
- echo knie of bakerse cyste
- echo bij spier- peesletsel of ontsteking
- echo beenvenen ter uitsluiting trombose of tromboflebitis
- overige afwijkingen: zwelling in huid, ganglion.
Er komen veel vragen binnen over de vaccinatie tegen gordelroos. Hieronder lees je informatie over de ziekte en over de vaccinatie.
Gordelroos wordt veroorzaakt door een virus, dit is hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Bij gordelroos heb je jeuk, pijn, vlekjes en blaasjes op de huid. Meestal zitten de vlekjes en blaasjes aan 1 kant van het lichaam. Gordelroos kan hevige pijn geven, die soms ook lang duurt. Meestal gaat gordelroos vanzelf over. Bel met de huisarts als je blaasjes hebt bij je oog, neus of oor of als je veel pijn hebt.
Meer informatie over het gordelroosvaccin:
- Op eigen verzoek is een vaccinatie tegen gordelroos beschikbaar. Deze vaccinatie verlaagt het risico op het krijgen van gordelroos.
- Om voldoende immuniteit op te bouwen, zijn 2 vaccinaties noodzakelijk, met een tussentijd van 2 (tot maximaal 6) maanden.
- Er kunnen soms kortdurend (1 tot 3 dagen) bijwerkingen optreden na de vaccinatie, zoals spierpijn en pijn op de injectieplaats.
- De kosten voor de volledige vaccinatie bedragen circa €450 en worden alleen vergoed voor bepaalde risicogroepen: volwassenen met een recente of geplande stamcel- of orgaantransplantatie, met kanker in combinatie met immunosuppressiva of mensen met HIV.
Als je de vaccinaties wilt laten zetten, dan mag je contact opnemen met onze praktijk. Wij kunnen dan een recept maken voor de vaccinaties. Zodra de vaccinaties bij de apotheek binnen komen (dit kan i.v.m. leveringsproblemen even duren) , ontvang je een bericht van de apotheek, waarna je ons mag bellen om een afspraak te maken voor het zetten van de 1e (en later de 2e) vaccinatie. Omdat de vaccinatie voor de meeste mensen niet wordt vergoed, wordt ook het consult bij ons niet door de zorgverzekeraar vergoed. Deze kosten bedragen hier komen kosten bij kijken van €25,- per consult.
Bij klachten in de borststreek kan de huisarts ervoor kiezen om een hartfilmpje te maken, een ElektroCardioGram (ECG). Tijdens het onderzoek wordt er niet gefilmd, maar wordt met behulp van elektroden op de huid het elektrisch signaal van het hart opgevangen. Aan de hand van een ECG kan de huisarts de volgende afwijkingen uitsluiten en aantonen:
- Afwijkend hartritme
- Zuurstoftekort in de hartspier
- Hartinfarct (of dat er een hartinfarct is geweest)
- Blokkade in de hartzenuwen
Een ECG is een eerste aanwijzing of er iets aan de hand is met je hart. Soms is er vervolgonderzoek nodig voor het stellen van een definitieve diagnose.
Het kan voorkomen dat je klachten zodanig zijn dat je niet naar de praktijk kunt komen voor het spreekuur. Wij bezoeken dagelijks patiënten die fysiek niet in staat zijn om zelfstandig dan wel met begeleiding naar onze praktijk te komen. We willen je dringend vragen om bij het aanvragen van een huisbezoek eerst na te denken of een huisbezoek echt nodig is. Een huisbezoek is niet bedoeld voor mensen die geen tijd of geen vervoer hebben om naar de praktijk te komen.
Voor het aanvragen van een huisbezoek bel je in de ochtend naar 013 528 62 30. De assistente beoordeelt, eventueel samen met de huisarts, of een huisbezoek nodig is. Heeft je huisbezoek spoed? Toets dan 1 in bij het menu als je de assistente belt.
Verstrekken van medische informatie
Kinderen < 12 jaar
Bij kinderen jonger dan 12 jaar hebben de ouder(s) of voogd recht op alle informatie over de behandeling van het kind, inclusief het recht op inzage en een kopie van het medisch dossier. Is het gezag toegewezen aan één van de ouders dan de andere ouder geen recht op inzage van het dossier van het kind. Wel heeft deze ouder recht op “belangrijke feiten en omstandigheden die de persoon van het kind of diens opvoeding en verzorging betreffen”. Als huisarts verstrekken wij aan deze ouder globale, feitelijke en belangrijke informatie over de behandeling als hierom gevraagd wordt.
Kinderen van 12, 13, 14 & 15 jaar
Bij kinderen van 12, 13, 14 of 15 jaar hebben de ouder(s) recht op informatie voor zover deze informatie van belang is bij het nemen van een beslissing over de behandeling. Voor het verstrekken van deze informatie is toestemming van het kind nodig. Wordt er gevraagd om een kopie of uitdraai van het dossier, dan kunnen wij alleen de gegevens verstrekken die van belang zijn voor de beslissing: wel of niet behandelen. Voordat de gegevens verstrekt worden overleggen wij dit met het kind.
Kinderen > 16 jaar
Vanaf 16 jaar gelden voor een patiënt dezelfde rechten als die voor meerderjarigen. Wij zijn als huisarts gehouden aan ons beroepsgeheim en mogen dus alleen met uitdrukkelijke toestemming informatie verstrekken. Vandaar dat wij vanaf 1 6 jaar het eigen e-mailadres en telefoonnummer van jouw zoon of dochter vragen.
Behandeling
Voor de behandeling van kinderen onder de 12 jaar is toestemming nodig van de wettelijke vertegenwoordiger(s) van het kind. Is een kind 12, 13, 14 of 15 jaar oud dan is er toestemming nodig van de wettelijke vertegenwoordiger(s) én van het kind zelf. Is je kind 16 jaar of ouder dan hebben wij als arts alleen toestemming van het kind zelf nodig voor behandeling. Het kind moet in staat zijn zelf een oordeel te vormen over de geadviseerde behandeling.
Bij een scheiding hebben in het algemeen beide ouders het gezag: zij zijn daarmee beiden wettelijke vertegenwoordiger. In sommige situaties is het gezag aan één van de ouders toegekend of aan een voogd. De gezaghebbende partij mag dan beslissen of ook de andere oudere mag beslissen.
Komt een kind met één ouder op het spreekuur, dan mogen wij als arts ervanuit gaan dat de andere ouder ook toestemming voor de noodzakelijke behandeling geeft. Is de behandeling ingrijpend, ongebruikelijk of hebben wij aanwijzingen dat de andere ouder er anders over denkt, dan zullen wij contact opnemen met de die andere ouder om haar of zijn toestemming te vragen.
Zorg aan kinderen van gescheiden ouders
Als ouders uit elkaar gaan moet er veel geregeld worden en zijn er veel veranderingen. Vaak gaat dit in samenspraak. Maar er zijn ook situaties waarin dit niet in harmonie verloopt.
Wij krijgen als huisartsenpraktijk regelmatig vragen van gescheiden ouders over de behandeling van hun kind(eren). Hierboven hebben wij uitleg gegeven over de manier waarop wij omgaan met het verstrekken van informatie of het inzetten van behandelingen bij kinderen. Conflicten tussen ouders mogen een noodzakelijke behandeling van het kind niet in de weg staan. Voor ons staat het belang van het kind voorop staat.
Wat betekent dit in de praktijk?
Wij vragen de ouders ons op de hoogte te brengen van onderlinge afspraken. Wij willen graag weten hoe het ouderlijk gezag geregeld is. Daarnaast horen wij graag wat er onderling is afgesproken in het geval een kind een behandeling ondergaat of verwezen wordt voor aanvullend onderzoek of behandeling.
Voor de gewone medische klachten van een kind gaan wij er vanuit dat de ouder die op het spreekuur komt ook beslist namens de andere ouder. Hebben wij hier twijfel over, dan zullen we contact opnemen met de andere ouder. Bij ingrijpende behandelingen brengen wij graag ouders op de hoogte en proberen we toestemming van allebei te krijgen. Wij zullen niet automatisch verslag uitbrengen wanneer er een bezoek aan de huisarts geweest is. Je mag als ouder wel navraag doen. Afhankelijk van de leeftijd van jouw kind zullen wij informatie verstrekken. Zie hiervoor ook onderstaande uitgebreide toelichting.
Met deze afspraken kunnen wij jouw kind de beste zorg bieden, terwijl wij zo veel mogelijk rekening houden met jouw rechten als ouder.
Onze werkwijze is gebaseerd op de KNMG-wegwijzer ‘Toestemming en informatie bij behandeling van minderjarigen’. Met behandeling wordt ook medisch onderzoek en een verwijzing verstaan. De KNMG is de Nederlandse artsenfederatie. Onder behandeling wordt ook medisch onderzoek en een verwijziging verstaan.
Bij ons kun je terecht voor kleine chirurgische verrichtingen zoals het hechten van verwondingen, het verwijderen van bijvoorbeeld moedervlekken, steelwratten, talgklieren of vetbulten.
De uitslagen van laboratoriumonderzoeken worden verwerkt in jouw medisch dossier. Je kunt deze zelf inzien via het patiëntenportaal. Zodra de uitslagen beschikbaar zijn, raden wij aan deze eerst zelf te bekijken. Indien nodig kun je daarna contact met ons opnemen voor uitleg of advies.
Het is goed om na te denken over wat jouw wensen zijn als je erg ziek wordt en kunt overlijden. Dit kan in alle levensfasen van belang zijn. Bijvoorbeeld of je nog naar een ziekenhuis wilt als je erg ziek wordt. En of je wel of niet gereanimeerd wilt worden. Het is belangrijk om tijdig met jouw naasten en je huisarts en/of praktijkondersteuner te praten over het laatste stuk van jouw leven. Daarna kun je jouw wensen op papier zetten. Dit heet een wilsverklaring.
Informatie
Er zijn verschillende wensen waar je over na kunt denken. Om je te ondersteunen bij de stappen van nadenken, keuzes maken en het kenbaar maken van jouw wensen, adviseren wij om onderstaande pagina’s te bekijken.
- Alles over levenseinde
- Verken je wensen voor zorg en behandeling
- Ik wil nadenken over reanimatie
- Ik wil mijn wensen over zorg en behandeling opschrijven
Wilsverklaringen
Als je weet wat je wilt kun je de gewenste verklaringen invullen. De wilsverklaring is alleen geldig na een gesprek met de huisarts en opname in jouw patiëntendossier. Veranderen je wensen? Pas dan de oude verklaring aan of schrijf een nieuwe. Bespreek de veranderingen ook met jouw naasten en je huisarts.
Medische volmacht
Gesprek over behandelwensen
Uiteraard kun je ook eerst een gesprek met de huisarts hebben. Maak daarvoor een dubbele afspraak op het spreekuur van je huisarts om jouw wensen voor het levenseinde samen te bespreken.
Bij klachten van benauwdheid of kortademigheid kan door de huisarts een longfunctietest (spirometrie) aangevraagd worden. Met een longfunctieonderzoek stellen we vast hoe jouw longen werken. Wij meten de hoeveelheid lucht die je maximaal kunt in- en uitademen en hoe snel je de lucht kunt uitblazen en inademen. Dit onderzoek vindt plaats op de praktijk en wordt uitgevoerd door de praktijkondersteuner Somatiek. Na het onderzoek mag je meteen naar huis.
De huisarts is gebonden aan de regels over medische verklaringen, opgesteld door de medische beroepsgroep KNMG. Hierin is afgesproken dat de huisarts, als behandelend arts, geen verklaringen afgeeft over o.a. arbeids(on)geschiktheid, annuleren van een reis, schoolverzuim, huisvesting en dergelijke. De huisarts is geen controlerend arts en is hiertoe ook niet opgeleid. Uitgebreidere schriftelijke informatie over dit onderwerp (in meerdere talen), kun je vinden op de website van KNMG.
Wij vinden de zorgen voor onze oudere patiënten erg belangrijk omdat met het vorderen van de leeftijd de kwetsbaarheid toe kan nemen. Om dit te beoordelen benaderen onze praktijkondersteuners zelfstandig wonende ouderen met een vragenlijst. Hiermee willen wij bereiken dat ouderen zo gezond mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Wij werken nauw samen met de thuiszorg en hebben regelmatig overleg met een specialist ouderengeneeskunde.
Een passant is een patiënt die niet is ingeschreven in onze praktijk en toch dringend medische hulp nodig heeft. Ook dan ben je ook welkom. Het is wel raadzaam om van tevoren even te bellen voor het maken van een afspraak. Als je naar de praktijk komt, verzoeken wij je je identiteitsgegevens en eventuele zorgverzekeringspas mee te brengen. Passanten die niet in het bezit zijn van een geldige Nederlandse zorgverzekering, moeten het consult per direct betalen. De gemiddelde kosten van een consult bedragen tussen € 30,00 en € 50,00.
Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij oudere mannen. Ongeveer 4 op de 10 mannen krijgen prostaatkanker. De meeste mannen die prostaatkanker krijgen, zijn tussen 60 en 85 jaar oud.
Testen op prostaatkanker kan met een PSA-test. PSA is een eiwit dat in het bloed voorkomt. Het wordt door het klierweefsel van de prostaat gemaakt. Met een bloedonderzoek naar PSA-waarde zie je hoeveel van dit eiwit in jouw bloed zit. Maar je weet na deze test niet of je wel of geen prostaatkanker hebt. De meeste prostaatkankers groeien langzaam. Ze veroorzaken meestal geen klachten. Je kunt via de link onderaan dit bericht een keuzehulp invullen waarbij je het advies krijgt wel of niet jouw PSA te laten prikken.
Een prostaatonderzoek is een onderzoek dat eerst door de huisarts wordt verricht. Als er aanleiding voor is zal de uroloog verder onderzoek doen. Hoe de prostaat wordt onderzocht is afhankelijk van het soort klachten dat je hebt.
1 op de 10 mannen met prostaatkanker krijgt op den duur klachten door de kanker, zoals:
- botpijnen in rug of heup (door uitzaaiingen van de prostaatkanker)
- minder eetlust
- een ziek gevoel
Je kunt met psychische klachten zoals angst en depressieve klachten, burn-out, slaapproblemen, relatieproblemen, stress en spanningsklachten terecht bij onze praktijkondersteuner voor psychologische ondersteuning (POH-GGZ).
Ga je op reis? Dan is het verstandig om uit te zoeken of en welke vaccinaties je nodig hebt. Voor reizigerszorg kan je niet in onze praktijk terecht. Kijk voor meer informatie op www.ggdreisvaccinaties.nl en maak zo nodig een afspraak bij de GGD.
Steeds meer mensen hebben een bloeddrukmeter in huis. Een goede bloeddrukmeter moet aan een aantal eisen voldoen. Als je overweegt een bloeddrukmeter aan te schaffen, kijk dan op de site van de Nederlandse Hartstichting. Zij hebben een lijst met goedgekeurde meters. Soms komt het voor dat wij je vragen om thuis je bloeddruk te meten. Je kunt dan van ons tijdelijk een bloeddrukmeter mee krijgen waarmee je thuis je bloeddruk kunt meten. Informeer hier naar bij de praktijkondersteuner of assistente.
Wil je urine laten onderzoeken bij plasklachten (mictieklachten)? Dat kan! Je kunt het beste ochtendurine opvangen en dit voor 10.00 uur bij de balie assistente inleveren.
Als je last hebt van wratten op je voeten of andere lichaamsdelen, dan kun je deze door de huisarts laten verwijderen. Wratten die van kleur veranderen, pijnlijk zijn, bloeden, jeuken of groter worden moet je altijd door de huisarts laten bekijken. Ook als je last hebt van wratten bij de geslachtsorganen (genitale wratten) en ouderdomswratten is het verstandig de huisarts te raadplegen.
De huisarts kan een wrat op verschillende manieren verwijderen. Welke methode wordt gekozen, is afhankelijk van de plek, de grootte en de oorzaak van de wrat. De meest gebruikte methode is bevriezen met een stikstofbehandeling. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat kan afsterven. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Voor een stikstofbehandeling kun je een afspraak maken bij de assistente via 013 528 62 30.
Wratten hoeven alleen maar behandeld te worden als ze last bezorgen. Sommige mensen vinden wratten erg lelijk en laten ze daarom weghalen. Als je twijfelt of een bobbeltje een wrat is, laat het eerst zien tijdens de afspraak bij de assistente of maak een afspraak met de huisarts.
Reanimatie
Bij een acute hartstilstand pompt het hart het bloed niet meer door het lichaam, wat leidt tot een zuurstoftekort in de hersenen. Door het ritmisch indrukken van de borstkas kan een buitenstaander tijdelijk zorgen dat er toch zuurstof in de hersenen komt en er geen schade optreedt. Gecombineerd met mond-op-mondbeademing kan de patiënt dit nog iets langer volhouden. Door met een apparaat (een defibrillator) een elektrische schok toe te dienen, kan in sommige gevallen het hart weer geholpen worden zelf te kloppen. Het aantal mensen met een hartstilstand dat op deze manier gered kan worden is klein en daalt met de leeftijd.
Bij 70-plussers met een hartstilstand lukt het in 8 procent van de gevallen het hart weer op gang te krijgen. In de helft van die 8 procent ontstaat echter ernstig en onherstelbaar hersenletsel. Ook aan een geslaagde reanimatie kan de patiënt klachten van angst of depressie overhouden. De kans dat een oudere op een reanimatie vooruitgaat is dus klein. Bij mensen jonger dan 70 is de kans op succes groter, maar nog steeds klein.
Als u in het ziekenhuis wordt opgenomen wordt vaak de vraag gesteld of u gereanimeerd zou willen worden, indien u een hartstilstand zou krijgen. Ook bij het inleveren van een wilsverklaring of euthanasie verklaring kan deze vraag aan u gesteld worden. Het is goed om van te voren over deze vraag na te denken, zodat u weet wat uw gedachten daarover zijn.
Wensenboekje
Kijk eens op https://www.gene-ro.com/acp voor een wensenboekje waarbij we het gesprek kunnen aangaan over de dag van morgen met als belangrijkste boodschap: wil je later in het leven de regie voeren, dan vraagt dat nu aandacht.
Wilsverklaring
Iedereen heeft het recht om een medische behandeling te weigeren, ook als deze levensreddend of – verlengend werkt. Volgens de wet heeft een behandelaar zoals een arts toestemming nodig van de patiënt om welke behandeling dan ook te starten. Die toestemming is er impliciet als u op het spreekuur komt met een klacht, maar het wordt ingewikkeld wanneer u (tijdelijk) niet in staat bent om voor uw eigen wensen op te komen, bijvoorbeeld als u in coma raakt of dement wordt. In deze gevallen zal de behandelend arts in samenspraak met uw naasten een beslissing moeten nemen wat het beste voor u is.
U kunt ervoor kiezen om erop te vertrouwen dat uw naasten voor u de beste beslissingen nemen, al of niet door het op voorhand met hen te bespreken. U kunt zelf ook op papier zetten wat uw wensen op het gebied van medische behandelingen zijn. Een dergelijk document wordt een wilsverklaring genoemd en kan van alles omvatten: er kan bijvoorbeeld in staan dat u niet wilt worden gereanimeerd, kunstmatig beademd of gevoed, of in een ziekenhuis opgenomen. Met name ouderen en chronisch zieken kunnen de wens hebben om het leven niet zo ver op te rekken als technisch mogelijk is. Uw wensen hierover kunt u vormgeven in een wilsverklaring, eventueel aangevuld met een wens tot euthanasie in bepaalde specifieke situaties in de toekomst.
Mogelijke onderdelen van een wilsverklaring
De voorgaande tekst maakte al duidelijk dat het belangrijk is om een wilsverklaring in uw eigen woorden op te stellen. Hieronder volgen een paar voorbeelden van zinnen en onderwerpen die in een wilsverklaring kunnen staan. Het is niet de bedoeling om deze zinnen letterlijk over te nemen. Dit mag natuurlijk wel, maar het beste is om er woorden voor te kiezen die bij u passen. De uiteindelijke tekst hoeft ook geen opsomming te zijn, maar mag ook een lopend verhaal of een soort brief zijn. Het belangrijkste is dat de tekst uw persoonlijke mening weerspiegelt.
Voorbeelden:
Hierbij verklaar ik aan mijn kinderen, naasten en behandelend artsen het volgende:
Ik wens zo langdurig mogelijk in leven te worden gehouden
Ik wil niet dat in acute situaties 112 wordt gebeld. Eerst zal de huisarts, zijn of haar vervanger of de huisartsenpost mijn toestand moeten kunnen beoordelen.
Ik wil niet worden gereanimeerd, dus altijd eerst de huisarts of huisartsenpost bellen.
Ik wil geen onnodig levensverlengende handelingen als die ten koste gaan van mijn kwaliteit van leven.
Ik wil niet worden beademd.
Ik weiger op kunstmatige wijze te worden gevoed met een maagsonde of katheter via de buik.
Ik mag altijd aan geven dat ik tijdelijk (permanent kan uitsluitend door een besluit van een arts) in slaap wil worden gehouden ingeval van uitputting om op krachten te komen.
Ik mag altijd mijn wens voor een actieve levensbeëindiging (euthanasie) ter sprake brengen (de minimale tijdsduur om de wettelijke procedure zorgvuldig te volgen is ongeveer
1-2 weken).
Als mijn belangenbehartiger / wettelijk vertegenwoordiger benoem ik [geef hier de naam, adres, telefoon en geboortedatum van de betreffende persoon]
Het is verstandig op een tijdig moment na te denken over uw wensen wat betreft medisch handelen rond het levenseinde.
Ga hierover in gesprek met uw naasten en uw huisarts.
Meer informatie en voorbeelden van wilsverklaringen en euthanasie verklaringen:
https://expertisecentrumeuthanasie.nl/app/uploads/2019/09/toelichting_2017_A5_novDEFweb.pdf (zie achterin folder voor voorbeelden verklaringen)
https://www.thuisarts.nl/levenseinde/ik-wil-meer-weten-over-palliatieve-sedatie
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/vraag-en-antwoord/wilsverklaring-opstellen
www.thuisarts.nl/levenseinde
Voorbeeld euthanasieverklaring
Voorbeeld niet reanimeren verklaring
www.patientenfederatie.nl/producten/niet-reanimerenpenning/de-niet-reanimerenpenning
http://www.nvve.nl/informatie/euthanasie/euthanasiepraktijk/euthanasie-bij-dementie
Bij palliatieve sedatie geeft uw arts u medicijnen waardoor u in slaapt raakt. Meestal is dit het slaapmedicijn midazolam.
Dit kan als u aan het einde van uw leven:
veel pijn heeft,
heel angstig en onrustig bent
of bijvoorbeeld erg benauwd bent.
en het niet lukt om deze klachten op een andere manier te verhelpen. Door de medicijnen slaapt u en heeft u geen last meer van de klachten. De arts geeft de medicijnen meestal via een infuus of met een prik.
U overlijdt niet door de palliatieve sedatie. U overlijdt door de ziekte die u heeft. Het is een natuurlijk overlijden, waarbij u geen last meer heeft van pijn, benauwdheid of andere ernstige klachten.
https://www.thuisarts.nl/levenseinde/ik-wil-meer-weten-over-palliatieve-sedatie
Euthanasie
Iedereen in Nederland heeft ongetwijfeld een beeld bij en een mening over euthanasie. Er zijn ook veel misvattingen en verkeerde verwachtingen over.
Bij euthanasie geeft de arts een patiënt alleen op zijn eigen verzoek een combinatie van medicijnen, waardoor deze komt te overlijden. Als een patiënt uitzichtloos en ondraaglijk lijdt en dit lijden niet op een andere manier is op te lossen, kan hij of zij vragen om euthanasie. Hierbij moet duidelijk zijn dat de patiënt dit verzoek niet in een opwelling doet en wilsbekwaam is (dat wil zeggen: zijn eigen situatie goed kan overzien). Het inwilligen en uitvoeren van een euthanasieverzoek is aan allerlei regels gebonden, want het leven van iemand beëindigen is een uitzonderlijke zaak.
Het inleveren van een euthanasie verklaring betekent niet een gegarandeerd recht op euthanasie. Een arts mag en kan een verzoek om meerdere redenen weigeren. Dit kan vanwege juridische, medisch inhoudelijke of persoonlijke bezwaren zijn. De arts zal dan eventueel doorverwijzen naar het expertise centrum voor euthanasie
De hele procedure wordt achteraf getoetst op zorgvuldigheid en daarom is het zaak om vooraf alles al zorgvuldig te regelen. Het uiten en op schrift stellen van een euthanasiewens, ook voor de toekomst, is daarin een belangrijk onderdeel. Daaruit kan blijken dat er geen sprake is van een opwelling, maar van een duurzaam bestaande wens en een weloverwogen besluit. Zeker als een wilsverklaring een in uw eigen woorden en zelf opgesteld document is, is het een waardevolle verklaring die op een later moment uw wens voor euthanasie kan ondersteunen.
Zoals in het voorgaande al aangegeven staat, is één van de vereisten voor euthanasie een wilsbekwame patiënt. Iemand die bijvoorbeeld buiten bewustzijn/ in coma is komt daardoor per definitie niet in aanmerking voor euthanasie, ook al is het van tevoren op papier gezet. De euthanasiewens kan echter wel gebruikt worden als argument om terughoudend te zijn met het starten van medische behandelingen en is dus ook in zo’n geval wel van waarde.
Meer informatie en voorbeelden van wilsverklaringen en euthanasie verklaringen:
https://expertisecentrumeuthanasie.nl/app/uploads/2019/09/toelichting_2017_A5_novDEFweb.pdf (zie achterin folder voor voorbeelden verklaringen)
https://www.thuisarts.nl/levenseinde/ik-wil-meer-weten-over-palliatieve-sedatie
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/vraag-en-antwoord/wilsverklaring-opstellen
www.thuisarts.nl/levenseinde
Voorbeeld euthanasieverklaring
Voorbeeld niet reanimeren verklaring
www.patientenfederatie.nl/producten/niet-reanimerenpenning/de-niet-reanimerenpenning
http://www.nvve.nl/informatie/euthanasie/euthanasiepraktijk/euthanasie-bij-dementie
Als ouders uit elkaar gaan moet er veel geregeld worden en zijn er veel veranderingen. Vaak gaat dit in samenspraak. Helaas zijn er ook situaties waarin dit niet in goede harmonie verloopt.
Wij krijgen als huisartsenpraktijk regelmatig vragen van gescheiden ouders omtrent de behandeling van hun kind(eren). Hieronder geven wij uitleg over de manier waarop wij omgaan met het verstrekken van informatie of het inzetten van behandeling.
Conflicten tussen ouders mogen noodzakelijke behandeling van het kind niet in de weg staan. Ons uitgangspunt is dat het belang van het kind voorop staat.
Wat betekent dit in de praktijk?
Wij vragen ouders ons op de hoogte te brengen van uw onderlinge afspraken. Wij willen graag weten hoe het ouderlijk gezag toegekend is. Daarnaast horen wij graag wat u onderling heeft afgesproken wanneer uw kind een behandeling ondergaat of verwezen wordt.
Voor de eenvoudige huisartsgeneeskundige klachten gaan wij er vanuit, in het belang van uw kind, dat de ouder die op het spreekuur komt ook beslist namens de niet-aanwezige ouder. Hebben wij hier twijfel over, dan zullen we contact opnemen met de niet-aanwezige ouder. Bij ingrijpende behandelingen streven wij er naar beide ouders op de hoogte te brengen en toestemming te vragen. Dat moet dan wel medisch verantwoord zijn.
Wij brengen geen verslag uit wanneer er een bezoek aan de huisarts geweest is. U mag wel navraag doen. Afhankelijk van de leeftijd van uw kind zullen wij informatie verstrekken. Zie hiervoor onderstaande uitgebreide toelichting.
Met deze afspraken kunnen wij uw kind de beste zorg bieden, terwijl wij zoveel mogelijk rekening houden met uw rechten als gezaghebbende ouder.
Hieronder volgt een nadere toelichting op en onderbouwing van bovenstaande werkwijze. Deze tekst is gebaseerd op de KNMG-wegwijzer ‘Toestemming en informatie bij behandeling van minderjarigen’. Met behandeling wordt ook medisch onderzoek en een verwijzing verstaan.
De KNMG is de Nederlandse artsenfederatie.
Behandeling
Voor de behandeling van kinderen jonger dan 12 jaar is toestemming nodig van de wettelijke vertegenwoordiger(s) van het kind.
Is een kind 12, 13, 14 of 15 jaar oud dan is er toestemming nodig van de wettelijke vertegenwoordiger(s) èn van het kind zelf.
Is uw kind 16 jaar of ouder dan hebben wij als arts alleen toestemming van uw kind zelf nodig voor behandeling. Uw kind moet wilsbekwaam zijn ten aanzien van de geadviseerde behandeling.
Bij een scheiding hebben in het algemeen beide ouders het gezag en daarmee is ieder de wettelijke vertegenwoordiger. In sommige situaties is het gezag aan één van de ouders toegekend of aan een voogd. De gezaghebbende partij mag dan beslissingen nemen.
Komt uw kind met één ouder op het spreekuur, dan mogen wij als arts er vanuit gaan dat de andere ouder ook toestemming voor de behandeling geeft. Dit uitgangspunt geldt in het geval een behandeling noodzakelijk, niet-ingrijpend en gebruikelijk is. De arts is alert op aanwijzingen dat de niet-aanwezige ouder anders denkt over de behandeling.
Er wordt expliciete toestemming gevraagd van de andere ouder, wanneer de behandeling ingrijpend of niet gebruikelijk is. Ook als er aanwijzingen zijn dat de andere gezaghebbende ouder er anders over denkt.
Verstrekken van medische informatie
Bij kinderen jonger dan 12 jaar hebben de gezaghebbende ouder(s) of voogd recht op alle informatie over de behandeling van het kind, inclusief het recht op inzage en een kopie van het medisch dossier.
Een ouder die geen gezag heeft mag het medisch dossier van het kind niet inzien. Wel heeft deze ouder recht op “belangrijke feiten en omstandigheden die het kind of diens opvoeding en verzorging betreffen”.
Als huisarts verstrekken wij aan de niet-gezaghebbende ouder globale, feitelijke en belangrijke informatie over de behandeling als hierom gevraagd wordt.
Bij kinderen van 12, 13, 14 of 15 jaar heeft de gezaghebbende ouder(s) recht op informatie voor zover deze informatie relevant is bij het nemen van een beslissing over de behandeling. Voor het verstrekken van deze of meer informatie is toestemming van het kind nodig.
Wordt er gevraagd om een kopie of uitdraai van het dossier, dan kunnen wij alleen de gegevens verstrekken die relevant zijn bij de beslissing van het wel of niet behandelen. Voordat de gegevens verstrekt worden moeten wij dit overleggen met uw kind.
Vanaf de leeftijd van 16 jaar gelden dezelfde patiënt rechten als die van meerderjarigen. Wij zijn dus als huisarts gehouden aan ons beroepsgeheim en mogen alleen met uitdrukkelijke toestemming informatie verstrekken.
Om goed inzicht te krijgen in jouw situatie, is het handig om de zogenoemde Greenescale in
te vullen en mee te nemen.
Klik hier
- wratten aanstippen
- oren uitspuiten
- Enkel arm index meting
- ECG
- RR meting
- Holter onderzoek
- wondzorg
- crp meting
- urine onderzoek
- etc
Daarnaast zijn onze assistentes ook opgeleid als spreekuur ondersteuners. Ze mogen u daarom zien als het gaat om eenvoudige aandoeningen zoals:
- bloedneuzen
- verstuikte enkels of kneuzingen
- het gezonde oor, acute keelpijn, acute holteontsteking
- traumatische wonden & bijtwonden
- brandwonden
- acute urticaria, insecten- en tekenbeten, tand door lip, cystitis, teenletsel II-V & subunguaal hematoom.
Indien u niet op uw afspraak kunt komen, bel ons alstublieft dan minimaal 24 uur van tevoren om de afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Wij kunnen de vrijgekomen plek dan aan iemand anders geven. Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat er iets gebeurt waardoor u een gemaakte afspraak niet kunt nakomen of niet 24 uur van tevoren kunt afzeggen. Wij gaan ervan uit dat als uw afspraak niet kan doorgaan, u zo snel mogelijk de assistente hiervan op de hoogte probeert te stellen. Ook achteraf (bijvoorbeeld als u zich verslapen heeft bij een afspraak vroeg in de ochtend) horen wij dit graag via een telefoontje naar de assistente.
Bij niet opdagen zonder afzeggen krijgt u in uw medisch dossier een aantekening NVZB (Niet verschenen Zonder Bericht). Dit is voor alle medewerkers in de praktijk zichtbaar. Gezien het feit dat het niet verschijnen van patiënten op het spreekuur niet incidenteel, maar (te) regelmatig gebeurt, hanteren wij (conform de landelijke richtlijnen van de Landelijke Huisartsenvereniging) deze regels:
U verschijnt 1x niet op uw afspraak? Wij bellen u of sturen u een briefje met een waarschuwing.
U verschijnt vaker dan 1x niet op uw afspraak? Dan sturen wij u een rekening.
Deze rekening bedraagt:
Consult 15 minuten € 20,-
Consult > 15 minuten (dubbel consult) € 40,-
Ingreep (chirurgie, plaatsen implanon/spiraal etc.) € 40,-
Deze rekening wordt niet betaald door uw zorgverzekeraar en zult u zelf moeten betalen. De rekening dient voor het maken van een nieuwe afspraak betaald te zijn.
Laat het ons dus op tijd weten als u niet kunt komen. Bedankt!